Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Ciasto kawowe-marmurek

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 25dag margaryny 1 ¾ szklanki cukru szklanka śmietany 4 jaja 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Amaretto 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 4 łyżki (karmelizowanych) pestek słonecznika lub orzechów Polewa: Szklanka cukru ½ szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka kawy…

Schab w czarnej kawie

Składniki: 1 kg schabu 2-3 cebule 1mała główka czosnku 100 g masła 1 łyżka mąki szklanka mocnej kawy naturalnej sól, pieprz 1łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, partiami zrumienić mięso, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebule i czosnek,…

Kawa frappe

Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych (lub kostki lodu) 1 łyżeczka cukru mocno schłodzona przegotowana woda Wykonanie: Do wysokiej szklanki (podobnej jak do piwa) wsypujemy kawę, dolewamy 1/4 szkl. wody, dosypujemy cukier i miksujemy ok.2 min. Powstanie gęsta wysoka piana. Wkładamy do szklanki kulki lodów i uzupełniamy zimną wodą. wierzch…

Banany w kawie

Składniki:                                                                                                                                                                            • 6 bananów • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy • łyżeczka kakao • pół łyżeczki cynamonu • 4 łyżki miodu • 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Kawę, kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie dodać miód i zagotować. Banany obrać, przekroić wzdłuż, ułożyć ciasno w żaroodpornym…

Kawa po turecku z kardamonem.

Skład, sposób wykonania: Do specjalnego tygielka kawowego wlewamy kubek zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki mielonej kawy, płaską łyżeczkę cukru i szczyptę kardamonu. Stawiamy to na ogniu, czekamy aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż piana opadnie. I znów na ogień, do wrzenia, zdejmujemy i jeszcze raz. Do ulubionego kubka (a właściwie kubasa, nocnika niemal)…