Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kawa po turecku z kardamonem.

Skład, sposób wykonania:
Do specjalnego tygielka kawowego wlewamy kubek zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki mielonej kawy, płaską łyżeczkę cukru i szczyptę kardamonu. Stawiamy to na ogniu, czekamy aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż piana opadnie. I znów na ogień, do wrzenia, zdejmujemy i jeszcze raz.
Do ulubionego kubka (a właściwie kubasa, nocnika niemal) wlewam mleko a na to gorącą kawę. Włączam muzyczkę (najlepiej Bach, ostatecznie Haendel), rozsiadam się w fotelu i delektuję się Kawą Na Dobry Początek Dnia. Czego i Wam życzę.

2 comments for “Kawa po turecku z kardamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *