Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 25dag margaryny
- 1 ¾ szklanki cukru
- szklanka śmietany
- 4 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki Amaretto
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżki (karmelizowanych) pestek słonecznika lub orzechów
Polewa:
- Szklanka cukru
- ½ szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei żółtka, połowę mąki, śmietanę i likier. Dobrze wymieszać. Z białek, z odrobiną cukru ubić bardzo sztywną pianę, dodać do ciasta razem z resztą mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesianą ( lub rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka) kawę i kakao oraz posiekane pestki/orzechy. Wymieszać i wlać do jasnego ciasta już nie mieszając. Całe ciasto umieścić w tortownicy ( 26cm.) wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku ( 160-180°C ) ok. 45-50 min.( sprawdzać patyczkiem ). Ciasto wyłożyć do góry nogami. Gdy przestygnie, wylać na nie gestniejącą polewę i rozprowadzić szpatułką po wierzchu i po bokach. Biała dekoracja zrobiona jest z polewy gotowej, ponieważ niewiele jej potrzeba i można użyc dowolnej.
Wykonanie polewy:
Kakao i kawę rozpuścić w małej ilości mleka, wlać do reszty, dodać resztę składników i mieszając gotować ok. 3-4 minut.
To ciasto ( bez kawy i kakao ) znakomicie nadaje się na torty.