Składniki: 60 ml jasnego rumu 60 ml likieru kawowego 120 ml zimnej czarnej kawy 1 łyżeczka cukru pudru 6 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przelać do kieliszka. Dodać potłuczony lód.
Tag: kawa
Musy
Mus karmelowy z czekoladą
by Paula Borawska • • 0 Comments
Składniki: 1 paczka karmelków 2 szkl. zimnego mleka ¾ szkl. tłustej śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka mocnej kawy truskawki Sposób wykonania: Karmelki oraz mleko dokładnie ze sobą zmiksować, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę podzielić równo na 4 pucharki, odstawić na bok. W między czasie śmietanę ubić na sztywną z dodatkiem cukru po czym…
Koktajle i Shake
Koktajl śmietanowo-lodowy
by Elżbieta Ćwikła • • 0 Comments
Składniki: 100 g cukru 0,4 l śmietany 0,4 l lodów waniliowych 4 łyżki lodowatej przecedzonej kawy orzechy włoskie 0,2 l wody sodowej 0,2 l wody Sposób wykonania: Do cukru dodać odrobinę wody i cały czas mieszać aby się skarmelizował, wówczas wlać pozostałą cześć wody i doprowadzić do zagotowania, odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać lody, śmietanę,…
Kawa
Cafe Frappe
by Agata Nykiel • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mleka w proszku Sposób wykonania: Kawę utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać z mlekiem i zalać całość 100 ml zimnej wody. Miksować około 15 sekund po czym rozlać do szklanek do których wrzucić jeszcze kostki lodu.
Likiery
Likier kawowy mokka
by Emilia Poznańska • • 0 Comments
Składniki: 50 g świeżo zmielonej kawy 2 gorzkie migdały ¼ laska wanilii 350 g cukru 450 ml spirytusu Sposób wykonania: Migdały i laskę wanilii posiekać i wymieszać z kawą. Przesypać całość do słoja i zalać 500 ml wody z dodo datkiem cukru. Wlać jeszcze spirytus, słój szczelnie zakręcić i odstawić na 6 tygodni. Po tym…