Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa z kardamonem

Składniki: łyżeczka ziaren kardamonu 4 filiżanki zimnej wody 6 łyżek zmielonej kawy ½ filiżanki pokrojonego ananasa 18 wisien z konfitur Sposób wykonania: Kardamon zalać wodą i ugotować po czym zestawić z ognia i ostudzić. Wstawić do lodówki na 1 godzinę po czym wyjąć i ponownie zagotować zaparzając w niej kawę. Kawę przelać do wysokich szklanek,…

Kawa z lodami

Składniki: ½ szkl mleka w proszku ½ szkl. zimnej wody ¼ szkl. cukru ½ szkl zimnej kawy 2 szkl. lodów Sposób wykonania: Do zimnego rondelka wsypać mleko , które zalać bardzo zimna wodą. Całość zmiksować po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo kawę wymieszaną z cukrem a później dodawać stopniowo lody. Przelać do dużych kieliszków.

Kawa po rumuńsku

Składniki: 6 łyżek drobno zmielonej kawy 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 filiżanki wody ½ szkl. śmietanki cukier cukier waniliowe Sposób wykonania: Kawę, cukier oraz kakao zalać zimną wodą po czym podgrzewać na małym ogniu. ( nie doprowadzić do wrzenia). Podgrzana kawę dosłodzić do smaku cukrem waniliowym. Przelać do filiżanek i udekorować śmietaną…

Kawa z likierem

Składniki: 2 łyżeczki mielonej kawy 1 szkl. mleka kieliszek likieru waniliowego ¼ szkl. bitej śmietany łyżka cukru Sposób wykonania: Kawę ugotować na mleku po czym odstawić aby ostygła, wówczas dodać likier waniliowy. Dokładnie wymieszać i przelać do dużych kieliszków. Dosłodzić do smaku. Udekorować bitą śmietaną.

Tort bezowy kawowy

Składniki: 2 gotowe blaty bezowe kostka masła 200  cukru pudru 3 łyzki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likier kawowego 150 g połówek orzechów pekan mały bezik ½ tabliczki gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z cukrem pudrem po czym dodać kawę, likier i dokładnie wymieszać. Połowę kremu rozsmarować blat bezowy, nóż zamaczać w gorącej wodzie…