Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: karnawałowe

Crepy*

Składniki: ciasto naleśnikowe kiełbasa 20 dag sera żółtego pieczarki kukurydza z puszki kapusta cebula skwarki ze słoniny inne dodatki według upodobania Sposób przyrządzenia: Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę, podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą…

Grzanki z serem mozzarella*

Składniki: 250g chleba 100g mozzarelli lub bundzu owczego 8 łyżek mąki 2 jaja sól oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki…

Grzyby z orzechami*

Składniki: 500g pieczarek 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych 1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych 125ml śmietany 250ml białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy sól, pieprz masło do smażenia Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od…

Potrawka kalafiorowa z jajkiem*

Składniki: 80 dkg ziemniaków 1/2 kg kalafiora sól 5 dkg masła lub margaryny 5 dkg mąki 1/4 l mleka 4 jaja 1/2 pęczka natki pietruszki biały pieprz pęczek szczypiorku 2 łyżeczki rosołu w proszku szczypta startej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć,…