Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 1/2 kg kalafiora
- sól
- 5 dkg masła lub margaryny
- 5 dkg mąki
- 1/4 l mleka
- 4 jaja
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- biały pieprz
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki rosołu w proszku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska