Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka japońska*

Składniki:

    Ciasto:

    • 8 jaj
    • 25 dkg margaryny
    • 40 dkg cukru pudru
    • 30 dkg maku
    • 60 dkg jabłek
    • 10 łyżek kaszy manny
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • bakalie


    Polewa:

    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki zimnej wody

    Sposób przyrządzenia:
    Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.
    Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *