Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kapusta

Kapusta z grzybami zasmażana

Składniki: cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki laurowe łyżka jagód jałowca cukier łyżka mąki sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać poszatkowaną kapustę, listek laurowy i jagody jałowca. Podlać całość szklanką wody i trzymać na ogniu około 20…

Wigilijna kapusta z grzybami

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 5 dag suszonych grzybów 5 łyżek oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie kapustę poszatkować po czym zalać ją wywarem spod grzybów. Natomiast grzyby pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić…

Kwaszona kapusta z pieczarkami

Składniki: 75 dag kwaszonej kapusty 50 dag pieczarek cebula 3 łyżki oleju 5 dag masła ½ łyżeczki kminku pieprz Sposób wykonania: Kapustę przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Wrzucić jeszcze kminek i trzymać pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Następnie pieczarki pokroić na plasterki a cebulę posiekać i razem poddusić…

Sałatka z kapusty z plasterkami ogórka

Składniki: ½ główki kapusty włoskiej 2 ogórki pęczek zielonego kopru sól cukier ocet estrogenowy ¾ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania; Kapustę poszatkować a ogórka obrać i pokroić na plasterki. Następnie musztardę wymieszać ze śmietaną i octem. Doprawić do smaku solą, cukrem oaz posiekanym koprem. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.