Składniki: 2 wędzone makrele 1 płat okrągłego białego chleba 15 dkg twarogu śmietanowego lub sera homogenizowanego ¼ masła 1 mały ugotowany burak ćwikłowy 1 ogórek kiszony 2 jajka gotowane na twardo 1 cytryna kilka czarnych oliwek 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku lub koperku, pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Wędzoną rybę obrać ze…
Tag: kanapki
Zakąski
Tort kanapkowy z wędzonym łososiem
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy) łosoś wędzony w płatach masło chrzan szczypta kurkumy 1 cebula natka pietruszki papryka czerwona kilka oliwek Sposób przyrządzenia: Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm,…
Przekąski
Kanapki z wędzoną makrelą
by mariola • • 0 Comments
Składniki: kromki z bułki wecka 1 wędzona makrela masło 2 jajka sól pieprz cebula Sposób przyrządzenia: Wędzoną makrelę obrać ze skóry, dokładnie usunąć ości, rozdrobnić. Każdą kromkę posmarować cienko masłem i nałożyć nań rozdrobnioną rybę. Z jajek usmażyć rzadką jajecznicę, posolić, dodać pieprzu, rozsmarować na chlebie pokrytym wędzoną makrelą i posypać drobno posiekaną cebulą.
Sery
Pasta z sera twarogowego z koperkiem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ¼ kg sera białego kilka łyżek dobrej śmietany 2 łyżki posiekanego drobno koperku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ser przekręcić przez maszynkę do mięsa, rozetrzeć ze śmietaną. Wymieszać pastę z drobno pokrojonym koperkiem, solą i pieprzem. Smaczny dodatek do pieczywa.
Jajka
Pasta jajeczna
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 3-4 jaja 1 cebula 1,5 łyż. margaryny lub masła (miękkie) sól, pieprz majonez musztarda Sposób przyrządzenia: Rozetrzeć żółtka z masłem. Dodać pieprz i sól. Drobno pokroić białko z cebulką. Wymieszać, dodać majonez i musztardę. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata