Składniki: 25 dkg świeżych listków szpinaku pieczony filet z drobiu oliwa bułka francuska lub bagietka czosnek – opcjonalnie masło – opcjonalnie sól, pieprz, płatki chili do smaku Sposób przyrządzenia: Szpinak bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i czosnek, smażyć w niewysokiej temperaturze aż listki zaczną „więdnąć”, przyprawić. Mięso z kurczaka…
Tag: kanapki
Przekąski
Tosty z szynką i dodatkami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów białego chleba tostowego 10 dkg masła 20 dkg szynki 1 jabłko lub gruszka morele lub inne ulubione owoce 20 dkg żółtego sera olej Sposób przyrządzenia: Kromki chleba tostowego posmarować masłem, obłożyć plastrami szynki i owocami, całość nakryć wiórkami utartego sera. Dużą patelnię posmarować olejem, nagrzać. Zapiekać pod pokrywą przygotowane tosty do momentu…
Przekąski
Kanapeczki Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: bułka pszenna 25 dag masło 6 dag szynka 8 dag jajko 1 sztuka pomidor 1 sztuka ogórek kwaszony 1-2 sztuki sardynki puszkowane 3 dag pasta serowa gotowa 10 dag majonez 5 łyżek sałata zielona natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Bułkę należy pokroić w plastry i posmarować ją masłem. Szynkę należy pokroić w plasterki. Połowę z…
Przekąski
Kanapki ze śledziem i serem
by Żaneta • • 0 Comments
Składniki: 250 g filetów śledziowych 5 jajek 2 cebule 200 g czerstwej bułki 200 g żółtego sera 50 g masła 50 g oleju sól pieprz cukier ocet winny Sposób wykonania: Śledzie, jajka oraz cebulę posiekać po czym dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa. Następnie dodać jeszcze bulkę namoczoną w occie winnym. Całość dokładnie wymieszać i…
Przekąski
Kanapki z gotowanym śledziem i majonezem
by Iwona Ostafil • • 0 Comments
Składniki: 250 g gotowanego śledzia 1 szkl. majonezu sałata 300 g białego chleba szczypiorek Sposób wykonania: Chleb pokroić na kromki, które posmarować majonezem. Na kanapkach rozłożyć liście sałaty a na nich kawałki śledzia. Całość znów posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem.