Składniki: 4 odwłoki kalmarów paluszki krabowe 1 szklanka bulionu drobiowego żelatyna 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Tuszki kalmarów dokładnie umyć, ewentualnie sprawić (patrz tutaj). W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kalmary, gotować przez 5 minut, odstawić, pozostawić w wywarze aby się razem z nim schłodziły. Z bulionu i żelatyny przygotować roztwór wg instrukcji na…
Tag: kalmary
Pierogi
Pierogi z kalmarami
by Krystyna • • 0 Comments
Zupy
Zupa krewetkowa pikantna
by dominikab • • 0 Comments
Składniki:
- 25 dkg całych krewetek
- 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
- 1 litr mocnego bulionu drobiowego
- 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
- 20 dkg pokrojonych pieczarek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu z limonki
- 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- 1 łyżka posiekanej naci kolendry
- 1 ostra papryczka chili
- chili w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz