Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kalmary

Kalmary faszerowane paluszkami krabowymi

Składniki: 4 odwłoki kalmarów paluszki krabowe 1 szklanka bulionu drobiowego żelatyna 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Tuszki kalmarów dokładnie umyć, ewentualnie sprawić (patrz tutaj). W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kalmary, gotować przez 5 minut, odstawić, pozostawić w wywarze aby się razem z nim schłodziły. Z bulionu i żelatyny przygotować roztwór wg instrukcji na…

Zupa krewetkowa pikantna

 

Składniki:

 

  • 25 dkg całych krewetek
  • 15 dkg pokrojonych w krążki kalmarów
  • 1 litr mocnego bulionu drobiowego
  • 1 łodyga pokrojonej palczatki cytrynowej
  • 20 dkg pokrojonych pieczarek
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu z limonki
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry
  • 1 ostra papryczka chili
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz