Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasolki Kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w plastry, kalarepkę w kostkę, kapustę posiekać a fasolkę pokroić na ukośne kawałki. Następnie cebulę posiekać a marchew zetrzeć na tarce. Dodać zielony groszek…
Tag: kalarepka
Listy
Potrawka z kapusty, ziemniaków i kalarepki
by Żaneta Kuczyńska • • 0 Comments
Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasoli kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie kalarepkę pokroić w kostkę, fasolkę na ukos, ziemniaki w plasterki, marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować a cebulę…
Listy
Surówka z kalarepy i czerwonej kapusty
by Bożena Pomykała • • 0 Comments
Składniki: 3 średnie kalarepki 2 marchewki 1/3 poszatkowanej drobno czerwonej kapusty ½ obranej, pokrojonej w cienkie pół plasterki czerwonej cebuli 2 łyżki rodzynek sułtańskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry majonez Sposób przyrządzenia: Marchewkę i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce. W salaterce wymieszać dokładnie…
Listy
Kalarepka duszona w sosie
by Natalia Wosik • • 0 Comments
Składniki: 6 średnich, młodych, obranych i pokrojonych w kostkę kalarep Sos: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka sól, pieprz, papryka 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojoną kalarepę wodą, gotować powoli 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę smażyć…
Listy
Sałatka z kalarepki z orzechami
by Artur Niewczas • • 0 Comments
Składniki: 2 kalarepki 100 g łuskanych orzechów włoskich 4 łyzki posiekanej natki pietruszki, lubczyku i estragonu ½ szkl majonezu 3 łyżki jogurtu 4 ząbki czosnku sok z cytryny sól Sposób wykonania: Obrane kalarepki zetrzeć na tarce. Następnie jogurt wymieszać z posiekaną zieleniną i posiekanym czosnkiem. Doprawić do smku sokiem z cytryny oraz solą. Sosem polać…