Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalarepka duszona w sosie

Składniki:

    • 6 średnich, młodych, obranych i pokrojonych w kostkę kalarep

    Sos:

    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 2 szklanki mleka
    • sól, pieprz, papryka
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu zalać wodą pokrojoną kalarepę wodą, gotować powoli 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę smażyć mieszając 1 minutę, dodać zimne mleko, przyprawy, mieszać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje. Kalarepę odcedzić, polać sosem, posypać zieleniną i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *