Składniki: 1 kalafior 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczonego kalafiora podzielić na różyczki, które zalać wrzątkiem, aby go przykrywał. Dodać jeszcze łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotować około 15 minut. Po tym czasie go odcedzić i polać masłem z zarumienioną bułka tartą.
Tag: kalafior
Listy
Placki z kalafiora
by Krystyna Helt • • 0 Comments
Listy
Kalafior z maślakami
by Gosia Sedrecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kalafiora podzielonego na różyczki 30 dkg maślaków ½ szklanki mleka 3 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier, tarta gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Różyczki kalafiora dokładnie wypłukać, zalać mlekiem, dodać sól, cukier. Do tak przygotowanego kalafiora dolać wrzącej wody, gotować aż kalafior będzie odpowiednio miękki. Świeże, zdrowe grzyby oczyścić,…
Listy
Sałatka kalafiorowa z jogurtem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior 4 ząbki czosnku 200 ml. jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól Sposób przyrządzenia Kalafior ucieramy na grubej tarce jarzynowej. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól, jogurt i majonez do smaku. Mieszamy. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Kalafior zapiekany z mięsem
by Beata Głogowska • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg różyczek kalafiora 20 dkg mieszanego mięsa mielonego 1 marchewka 1 papryka 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Kalafiora wypłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 3 minuty odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Mięso wymieszać z przyprawami, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na nim…