Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kalafior

Sałatka z kalafiora z czosnkiem

Składniki: 1 duży kalafior 4-5 ząbków czosnku jeden mały jogurt 3 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. Następnie jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać odcedzonego kalafiora.

Sałatka pełna witamin

Składniki: 1 zielona sałata kilka ładnych liści kapusty 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek młodej marchewki 1 kalarepka 1 ogórek 1 seler naciowy 1 mały kalafior 1 pęczek młodych cebulek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 puszka szparagów puszka kukurydzy Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić w plasterki a marchewkę…

Pizza z boczkiem, warzywami i twarogiem

Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.