Składniki: 1 karp 2 cebule 3 łyżki masła bułka tarta masło szczypta tymianku 2 listki laurowe ½ l jasnego piwa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej Następnie cebule pokroić w talarki, które poddusić na rozgrzanym maśle. W między czasie karpia ułożyć w…
Tag: jasne piwo
Chłodniki
Chłodnik piwny śliwkowy
by Kaja Chojnacka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 łyżka cukru 600 ml wody 200 ml jasnego piwa 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta cynamonu sól Sposób wykonania: Ze śliwek usunąć pestki po czym zalać je niewielką ilością wody i gotować do momentu odparowania płynu. Następnie śliwki zmiksować, zalać wodą oraz piwem. Dodać orzechy oraz cynamon i cukier.…
Piwo
Grzane piwo ze śmietanką
by Celina Czerwińska • • 0 Comments
Składniki: 600 ml jasnego piwa 3 goździki 3 łyżki cukru 3 żółtka ½ laski wanilii kawałek cynamonu 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania:Do piwa wrzucić wanilię, cynamon oraz goździki po czym podgrzać całość pod przykryciem.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem.Następnie piwo przecedzić i stopniowo cały czas ubijając trzepaczką wlewać do żółtek.Gdy powstanie piana…
Piwo
Piwo z korzeniami
by Emilia Wasilewski • • 0 Comments
Składniki: 600-800 ml jasnego piwa 4 ziarna kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sok i skórka starta z 1 pomarańczy 4 goździki 4 łyżki miodu Sposób wykonania:Do piwa wrzucić goździki, kardamon, dodać gałkę muszkatołową oraz sok i skórkę pomarańczy.Całość wymieszać i podgrzać pod przykryciem na małym ogniu.Gdy piwo będzie gorące przecedzić go i wymieszać z miodem.Ponownie…
Zupy
Polewka piwna
by Piotr Sikorski • • 0 Comments
Składniki: 150 ml przegotowanej wody 3 łyżki cukru kawałek cynamonu 2-3 goździki kawałek suszonej skórki pomarańczowej 2 kromki suchego razowego chleba 1 l jasnego piwa 20 dag śmietany 18% 2 żółtka 20 dag obsuszanego białego sera Sposób wykonania: Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, skórką z pomarańczy, cynamonem oraz goździkami po czym ją zagotować, wówczas…