Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jarzyny

Biała duszona kapusta Iwony

Składniki: 1 główka kapusty około 1 ½ kg 3 cebule 2 marchewki 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki masła sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić , poszatkować , zalać wrzątkiem i gotować 5 minut bez przykrycia, dodać sok z cytryny i jeszcze gotować  5 minut, odcedzić. Cebulę i…

Kalafior jako dodatek do obiadu Iwony

Składniki: 1 duży kalafior 1 łyżeczką masła ½ łyżeczki mąki ½ szklanki śmietany 1 łyżka startego żółtego sera szczypta soli i papryki Sposób przyrządzenia: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną i gotować na małym ogniu około 10 minut z dodatkiem żółtego ser. Gdy ser…

Marchewka jako dodatek do drugiego dania Iwony

Składniki: 2 szklanki marchewki pokrojonej w krążki 2 łyżki masła ½ szklanki cebuli pokrojonej w krążki 4 łyżeczki mąki ½ szklanki mleka 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. W rondlu roztopić masło i smażyć cebulę około 2-3 minuty. Dodać…

Sałatka jarzynowa Beaty

Składniki: 2 ogórki 2 pomidory 1 pęczek rzodkiewek 4 młode cebulki ze szczypiorem 4 parówki 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu sól pieprz cukier kilka liści sałaty natka pietruszki Sposób wykonania: Ogórki, rzodkiewki i parówki pokroić w plasterki, pomidory w kostkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie musztardę wmieszać…

Fasola z rybną konserwą i curry Iwony

Składniki: ½  kg białej fasolki 1 rybna konserwa w oleju 2 łyżki oleju 3-4 łyżeczki  keczupu sól, pieprz do smaku przyprawa curry ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odstawić na kilka godzin  i w tej samej wodzie ugotować, odparowując  resztę wywaru. Do fasoli dodać, rozdrobnioną  rybę …