Składniki: 5 ogórków średniej wielkości 1 łyżka startego chrzanu ½ szklanki posiekanego szczypiorku ½ szklanki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki, lekko posolić i odstawić na kilka minut, po czym osączyć. Z oliwy, soku z cytryny, chrzanu…
Tag: jarzyny
Listy
Sałatka z orzechami włoskimi i pomidorami Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 pomidorów ½ szklanki naturalnego jogurtu ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę ,wymieszać ze szczyptą soli , posiekanymi orzechami i jogurtem naturalnym. Na dużym talerzu ułożyć pokrojone w ósemki pomidory , polać sosem jogurtowo-orzechowym. Sałatkę udekorować kilkoma połówkami orzecha.
Listy
Fasola w pomidorach z papryką Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg fasoli Jaś 4 średnie cebulki ¼ szklanki oleju 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 5 czerwonych konserwowych papryk pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Odlać wodę, zalać świeżą i zagotować, aż zmięknie. Pod koniec gotowania posolić. W tłuszczu udusić drobno posiekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy, posiekaną…
Listy
Brokuły w białym winie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg brokułów 1 cebula 6 małych porów/ białe części/ ½ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku 6 łyżek oleju 1 szklanka białego wytrawnego wina 12 filetów anchois Sposób przyrządzenia: Brokuły oczyścić, umyć, osączyć, podzielić na różyczki. Pory umyć, białe części pokroić w paski. Cebulę, obrać i drobniutko posiekać. Do naczynia…
Listy
Szparagi z parmezanem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg szparagów 10 dkg masła 1 łyżka soli 1 łyżeczka masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny 1 łyżeczka startego parmezanu Sposób przyrządzenia: Szparagi cienko obrać i odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki i związać nitką. Skórki i odcięte końcówki szparagów gotować w litrze wody około 10 minut. Ugotowane przełożyć na lnianą…