Składniki: ½ kg fasoli 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg żółtego sera 3-4 łyżki keczupu sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła, odparować pozostały wywar. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć. Do fasoli…
Tag: jarzyny
Listy
Fasolka z estragonem i curry Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg białej fasoli 2 cebule 15 dkg słoniny 25 dkg kiełbasy szynkowej 3 pomidory estragon, curry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na kilka godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła i pozostawić wywar. Cebulę obrać i podsmażyć na drobno pokrojonej w kostkę słoninie. Pomidory umyć,…
Listy
Pieczony na grillu bakłażan z serem i pomidorami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 10 dkg drobno tartego sera 2 drobno posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone ostre papryczki 5 pomidorów Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry z umiarem posolić, odłożyć na ręcznik papierowy aby obsączyć z wydzielającego się soku. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połowę. Plastry bakłażana i pomidor zrosić oliwą. Piec 5…
Listy
Kalafior w sosie majonezowo-jogurtowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średni kalafior ½ szklanki rodzynek ½ szklanki pistacji 1 puszka ananasa w kawałkach ½ szklanki majonezu ½ szklanki jogurtu naturalnego przyprawa curry pieprz Sposób wykonania: Kalafior umyć, rozdzielić na różyczki, ugotować na półmiękko, w zalewie z ananasa. Odcedzić, ostudzić. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć. Różyczki kalafiora ułożyć w salaterce, obłożyć kawałkami ananasa,…
Listy
Papryka nadziewana serem feta
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 kolorowych papryk opakowanie sera feta 3 pomidory pęczek bazylii 3-4 ząbki czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, odciąć czapeczkę z ogonkiem i usunąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać, wymieszać z oliwą i zmiksować. Pomidory umyć, sparzyć i…