Por (Allium porrum L.) to dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do…
Tag: jarskie
Przetwory z papryki
Papryka w zalewie
by danutka • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg papryki Zalewa: 2 l wody 2 łyżki soli 1 szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie gorczyca liść laurowy Sposób przyrządzenia: Paprykę pokroić wg uznania, całą, w paski cieńsze ,grubsze jak kto woli i ułożyć w słoikach. Po zalaniu zalewą przestudzoną do słoika dodać 1 łyżkę oleju. Słoiki z papryką gotować 10…
Kalafior
Kalafior w sosie curry-pomarańczowym
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kalafior (ok. 750 g) 2 łyżki curry 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki bulionu ocet 1 łyżka zasmażki 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka posiekanej natki lub szczypiorku sól, pieprz cukier Sposób przyrządzenia: Bulion i sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać curry, przykryć, gotować przez 10 min na bardzo małym ogniu. Kalafior oczyścić, podzielić…
Wegetariańskie
Szpinak po włosku
by Riczi • • 0 Comments
Mieszanki do grilla
Mieszanka jarzyn i grzybów z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki bulionu z kostki 1 łyżeczka posiekanych ulubionych ziół ½ łyżeczki pieprzu 1 grubo pokrojona czerwona cebula 2 duże kolorowe papryki pokrojone w grube paski 1 cukinia pokrojona w grube plastry 10 dużych pieczarek (kapelusze) sól Sposób przyrządzenia: Wymieszać bulion z ziołami i pieprzem. Za pomocą pędzelka nanieść mieszankę na jarzyny i pieczarki…