Składniki: 1 puszka białej fasoli konserwowanej 10 dkg masła 3 marchewki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki płynnego miodu 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, poddusić na tłuszczu z niewielką ilością wody. Fasolę osączyć na sicie. Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie około 25 minut, osączyć i…
Tag: jarskie
Listy
Wegetariańskie gyros
by Zofia Strojna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg tofu ½ szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku sól morska, pieprz, majeranek, rozmaryn – do smaku Sposób przyrządzenia: Tofu grubo pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mieszankę umieścić w rondlu i kąpieli wodnej i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160…
Listy
Wegetariańska papryka
by Ala Szymonik • • 0 Comments
Składniki: 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 2 żółte papryki 2 pomarańczowe papryki 1 szklanka startego sera oscypka ½ szklanki oleju ½ szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku ostra mielona papryka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę włożyć na moment do gorącego piekarnika, gdy skórka się zmarszczy wyjąć i obrać ze skórki,…
Listy
Ser ziemniaczany mojej babci z Litwy/ dla wegetarianina/
by Ula Zdziech • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 4 żółtka 10 dkg masła 3 łyżeczki kminku 1 kg białego sera sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zmielić w maszynce. Ser przetrzeć przez sito. W misce wymieszać ziemniaki i przetarty ser. Dodać kminek, sól, masło i dokładnie wyrobić wszystkie składniki. Rozłożyć lnianą ściereczkę i wyłożyć…
Listy
Dodatek do ryb z cukinii/wegetariańskie danie
by Kasia Sych • • 0 Comments
Składniki: 2 duże cukinie 3 średnie czerwone cebule 15 dkg masła 4 torebki ryżu szczypta mielonej czerwonej papryczki chilii 2 szklanki bulionu grzybowego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na maśle, dodać umytą, obraną pozbawioną gniazd nasiennych cukinię, pokrojoną w kostkę. Całość zalać bulionem grzybowym, tak by przykrywał…