Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajko

Jajka z serem gruyere

Składniki: łyżka masła 10 dag sera gruyere 4 jajka ¼ szkl śmietany łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szkl startego parmezanu Sposób wykonania: Ser pokrojony na plasterki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanego masłem. Następnie delikatnie na ser wbić jajka aby żółtka się nie rozpadły. Śmietanę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nią…

Omlet waniliowy na zimno

Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki konfitur 25 ml koniaku 1 op śmietanki 1 łyżka posiekanych orzechów 1 łyżka startej czekolady Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz cukier. Gdy składniki się połączą wmieszać jeszcze w mące mąkę. Następnie…

Śliwki pieczone w cukrze

Składniki: 15 dużych jędrnych śliwek 15 dkg cukru szczypta cynamonu 2 białka Sposób przyrządzenia: Do białek dodać szczyptę soli, mikserem ubić na sztywną pianę. Umyte i osuszone śliwki moczyć w białku, a następnie obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Śliwki ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do…

Kalarepka panierowana

Składniki: 3 młode, obrane, pokrojone w plastry kalarepy mąka pszenna 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalarepki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jajka zmiksować. Każdy plaster kalarepy obtoczyć dokładnie w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze nagrzanym oleju po…