Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jajka

Wielkanocne nadziewane jajka

I kolejny przepis na Wielkanocne nadziewane jajka. Tym razem z majonezowym farszem. Pozostałe składniki tego przepisu: śmietana, czerwona papryka, czosnek i żółty ser. 
 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki startego sera
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • czerwona papryka w proszku do dekoracji

Świąteczna sałatka jarzynowa

Wielkanocne święta nie mogą się również obejść bez tradycyjnej jarzynowej sałatki. Do jej wykonania potrzebujesz: marchewki, pietruszki, groszku oraz jajek. 
 

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  •  5 jajek
  • 20 dag konserwowej szynki
  • kilka łyżek majonezu
  • szczypiorek do dekoracji 
  • sól
  • pieprz

Faszerowane Wielkanocne jajka

Wielkanoc tuż, tuż… więc i my szykujemy się do świąt. Dziś podajemy przepis na faszerowane Wielkanocne jajka. Do wykonania przepisu potrzebujesz: jajek, pieczarek, cebuli i majonezu. 
 

Składniki:

  • 10 jajek
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kalmary w cieście naleśnikowym

Przepisy na owoce morza warte spróbowania. Dziś przepis na kalmary w cieście naleśnikowym. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalmarów, jajek, maki pszennej oraz soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg kalmarów
  • 1 cytryna 
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • sól 
  • olej do smażenia

Pasta twarogowa Jowity

Dziś podajemy przepis na pyszną pastę, z twarogiem w roli głównej. Pozostałe składniki przepisu: jajka, majonez, śmietana oraz przyprawy. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. 
 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 4 jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz