Wielkanocne święta nie mogą się również obejść bez tradycyjnej jarzynowej sałatki. Do jej wykonania potrzebujesz: marchewki, pietruszki, groszku oraz jajek.
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- 5 jajek
- 20 dag konserwowej szynki
- kilka łyżek majonezu
- szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę i pietruszkę obrać i przełożyć do garnka.Zalać wodą i ugotować.W między czasie ugotować również jajka na twardo.Następnie ugotowane warzywa odcedzić i pokroi w kostkę.Jajka obrać ze skorupek i również pokroić w kostkę.Tak samo postąpić z szynką konserwową.Groszek odsączyć z zalewy.Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane potrzebujemy teraz szerokich szklanek do których będziemy wkładać naszą sałatkę.Na samo dno wsypać odrobinę groszku.Na groszku ułożyć pietruszkę, potem jajka i marchewkę.Na koniec wysypać warstwę szynki.Poszczególne warstwy oprószyć lekko solą oraz pieprzem.Na samej górze zrobić keks z majonezu.Udekorować jeszcze posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 4