Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jaja

Botwinka zapiekana z jajkami i serem

Składniki: ½ pęczka botwinki 1 łyżeczka oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 2,5 szklanki tartego sera 4 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą…

Jajecznica po Meksykańsku

Składniki: 3 jajka 1 łyżeczka oleju sól, pieprz ¼ puszki czerwonej fasoli konserwowanej 2 łyżki ulubionej salsy 1 łyżka żółtego, tartego sera Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać opłukaną fasolę z salsa, podgrzać. Na patelni rozgrzać olej, wybić jajka, smażyć do momentu uzyskania właściwej konsystencji, przyprawić solą i pieprzem. Gorącą jajecznice wyłożyć na talerz, obłożyć gorącą…

Jajka sadzone z ziemniakami, cebulką i chili

Składniki: 4 jajka 50 dkg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oliwy 1 oczyszczona z nasion, drobno pokrojona papryka chili 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając. Do naczynia żaroodpornego przełożyć zawartość patelni, dodać ziemniaki…

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

Składniki: 1 kalafior 1 ½ łyżki soli 3 jajka ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki natki pietruszki Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki, które ugotować w osolonej wodzie. W między czasie jajka pokroić na cząstki a czosnek i natkę pietruszki posiekać po czym dodać do odcedzonego kalafiora. Całość…