Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jaja

Jajka w cieście

Składniki: 6 jajek przekrojonych na połowę kucharek lub warzywko Ciasto: pół szklanki mleka 2 jaja 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej odrobina magi pół szklanki oleju do smażenia sól czosnkowa Sposób przyrządzenia: Połówki jajek oprószyć przyprawa. Następnie odstawić. Przygotować ciasto. Połączyć mleko z żółtkami, mąką i bułką. Następnie dodać ubita na sztywno…

Jajka na szpinaku po florencku

Składniki: 25 dkg młodego szpinaku 2 jajka 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej ¼ szklanki śmietany 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C. W rondle udusić szpinak(nie dodawać tłuszczu) wystudzić, posiekać. Do rondla włożyć masło, rozpuścić, dodać posiekany szpinak, przyprawić solą, pieprzem i…

Śródziemnomorska frittata

Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona 3 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone 2 łyżki oliwy z oliwek30 2 śląskie kiełbasy, pokrojone w plastry 4 dojrzałe czerwone pomidory, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki 2 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki 1 łyżeczka posiekanej bazylii 10 dużych  jajek, rozmieszanych sól i pieprz czarny Sposób przyrządzenia:…

Sałatka cebulowa z jajkami

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 5 cebul (białe i czerwone) 1 szklanka majonezu ocet winny natka pietruszki sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę, gotować 2, 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. Blanszowaną cebulę skropić octem winnym, przyprawić, odstawić na…