Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagody

Chłodnik z owoców leśnych

Składniki; 60 dag. owoców leśnych /jagód, poziomek, malin/ cukier 4 łyżki bitej śmietany kremówki liście mięty lub melisy Przygotowanie: Jagody zalać taka ilością wrzątku , aby woda je tylko przykryła. Podgrzać do momentu , aż zaczną pękać i zestawić.  Połączyć z pozostałymi opłukanymi owocami, przetrzeć/kilka zostawić do dekoracji/. Przelać pozostałości owoców letnią przegotowaną woda. Uzupełnić…

Brzoskwiniowy deser

Składniki: 2 brzoskwinie 5 dag czarnych jagód 2 dag cukru sok z cytryny Sposób wykonania:Brzoskwinie przekroić na połówki usuwając z nich pestki.W otwory po pestkach wsypać jagody.Ułożyć je na folii aluminiowej i posypać cukrem oraz skropić sokiem z cytryny.Wstawić do rozgrzanego piekarnik i zapiekać około 25 minut Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Jolę…

Pampuchy Janeczki

Składniki:


Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 l ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 0,5 kg mrożonych czarnych jagód
  • cukier


Sposób przyrządzenia:

Jagody posypać cukrem i odstawić do rozmrożenia. W sezonie najlepiej użyć jagód świeżych, a w ostateczności może to być konfitura. Rozrobić drożdże z łyżką cukru, dodać trochę mleka i odstawić aż zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jaja, dodać mieszaninę drożdżową, pozostały cukier, sól i mleko. Całość wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i od rąk. Przykryć płótnem i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Jagody przenieść na sitko by odcedzić sok, który puściły w połączeniu z cukrem. Jeśli są za mało słodkie lub nawet kwaśne można dosłodzić. Z wyrośniętego ciasta formować krążki średnicy ok. 10cm, nakładać łyżeczką jagody i zawijać formując kulki. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę układając zlepieniem do dołu. Uformowane pampuchy przykryć płótnem i pozostawić na pół godziny by jeszcze trochę podrosły. Duży garnek napełnić wodą do połowy, przykryć go płótnem i obwiązać sznurkiem tak by płótno było mocno naciągnięte i nie zapadało się pod ciężarem pampuchów. Średnica garnka powinna być tak dobrana by na płótnie można było jednocześnie luźno ułożyć 3-4 pampuchy. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Należy postarać się by woda wrzała równomiernie i niezbyt intensywnie (do pampuchów ma docierać jedynie para wodna, a nie rozbryzgujący się wrzątek). Na naciągnięte płótno układać po 3-4 pampuchy w pewnej odległości od siebie (należy pamiętać, że pod wpływem pary wodnej pampuchy jeszcze urosną i jeśli będą zbyt blisko siebie to się pozlepiają). Następnie całość przykryć metalową miską. Gotować na parze ok. 8 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Tomasza Polak

Jagodowa konfitura

Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny.  Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…

Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne muffinki tylko po pewnym czasie nabierają takiego szarawego koloru ale to w niczym nie przeszkadza.

Składniki:
• mąka 30 dkg
• cukier 25 dkg
• proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• mleko 1 szklanka
• jajko 1 sztuka
• olej 4 łyżki
• esencja waniliowa 1 łyżka
• jagody zmiksowane 4 łyżki
• jagody całe 6 łyżek