Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagnięcina

Saltkjöt – solona jagnięcina

Skład: 1 1/2 kg jagnięcej łopatki 1/2 kg soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa Sposób przyrządzenia: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki…

Tagliatelle z jagnięciną.

Skład: 40dkg tagliatelle sól 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 50dkg mielonej dwukrotnie łopatki jagnięcej 50dkg pokrojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki ziół prowansalskich pieprz 2-3 łyżki madery 3dkg czarnych oliwek parmezan Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Poddusić na maśle i oleju. Dokładnie obsmażyć…

Szaszłyki z jagnięciny

Składniki: – 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, – 4 kawałki cytryny, – sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), – sos do sałatki, lub ugotowany ryż. Marynata jogurtowa (opcja 1): – 150 g naturalnego jogurtu, – 4 łyżki soku cytrynowego, – 1 łyżka oliwy, – 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, – sól, pieprz. Marynata cytrynowo-olejowa (opcja…

Pieczeń barania z jarzynami

Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…

Pieczeń barania z jarzynami

Skład: 800 g baraniny 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 250 ml octu 3% 2 łyżka masła 1/2 kostka bulionowej 1 liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca sól pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w…