Składniki:
• 0,5 kg udźca jagnięcego
• cebula
• jogurt naturalny
• sok z cytryny
• rozmaryn
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
• przyprawa do kebaba
Składniki:
• 0,5 kg udźca jagnięcego
• cebula
• jogurt naturalny
• sok z cytryny
• rozmaryn
• sól, pieprz
• 2 ząbki czosnku
• przyprawa do kebaba
Składniki: • około 750g jagnięciny (świetnie ją zastąpi i jest równie pyszna polędwiczka wieprzowa) • 1/2 szklanki oliwki • 4 duże posiekane ząbki czosnku • wyciśniety sok z 1 cytryny • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżka suszonego oregano • 1/4 łyżeczki ostrej papryki • 3/4 łyżeczki soli • 8 chlebków pita • 1…
Składniki: 1 kg kawałków umytej i osuszonej jagnięciny sól pieprz 1,5 szklanki oliwy z oliwek, kminek łyżka posiekanej zielonej pietruszki 0,5 szklanki soku z cytryny 2 posiekane ząbki czosnku Wykonanie: Kawałki mięsa ułożyć na desce i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i kminkiem. Przełożyć jegnięcinę do dużej miski. Polać oliwą i sokiem z cytryny,…
Islandczycy uwielbiają hangikjöt. Ten wędzony, a najczęściej później jeszcze gotowany, przysmak z mięsa jagnięcego lub baraniego jest podstawowym daniem na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Jedzony jest do kanapek, jako danie obiadowe, na przyjęciach. Gdyby chcieć zrobić hangikjöt tradycyjnym staroislandzkim sposobem, należałoby nadzwyczaj starannie przygotować sobie warsztat pracy, a samkowity efekt nie byłby taki szybki…
Skład: 1 szklanka żółtego łuskanego groszku 1 szklanka posiekanej cebuli 1 łyżeczki suszonego tymianku 1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością 1/2 kg brukwi 1/2 kg ziemniaków 1/4 kg marchewki świeżo zmielony pieprz sól – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to…