Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagnięcina

Jagnięcina po arabsku

Składniki: 4 świeże golonki jagnięce 8 pomidorów 2 cebule ½ szklanki oliwy 4 łyżki soku cytrynowego, po łyżeczce kminku i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki wyluzować, usunąć z powięzi, pokroić na małe kawałki wielkości 3 cm na 4 cm. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w…

Gicz jagnięca z grila

Składniki: 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g), 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu, 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej…

Szynka z pieczeni baraniej

Ładną dużą pieczeń baranią zbić pałką. Wymieszać razem ćwierć funta prażonej soli, l dkg saletry, 2 dkg cukru, po łyżce przytłuczonej kolendra i jałowcu, kilka gwoździków, garść angielskiego ziela i wcierać mocno w baraninę, aż wszystka sól wejdzie. Potem włożyć ją do ciasnej miski, obłożyć cebulą i bobkowymi liśćmi, przycisnąć denkiem i kamieniem i postawić…

Comber barani po angielsku

Duży, gruby cąber obrać z żył i tłuszczu, wysmarować oliwą, obłożyć cebulą i włoszczyzną pokrajaną w plasterki, liściem bobkowym i korzeniem; niech tak poleży przez jeden dzień na lodzie lub w chłodnym miejscu. Godzinę przed upieczeniem cąber nasolić, potem na brytfannę włożyć sporą łyżkę świeżej frytury, a gdy się rozpali, włożyć cąber i obrumienić; następnie…