Składniki: • 40 dag jagnięciny bez kości • 2 łyżki oleju • ząbek czosnku • garść roszponki • 10 dag pieczarek • czerwona cebula • żółta papryka • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki sherry • łyżeczka łagodnej musztardy • 4 łyżki oliwy • 3 dag ziaren słonecznika • sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…
Tag: jagnięcina
Baranina
Jagnięcina po arabsku
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 4 świeże golonki jagnięce 8 pomidorów 2 cebule ½ szklanki oliwy 4 łyżki soku cytrynowego, po łyżeczce kminku i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki wyluzować, usunąć z powięzi, pokroić na małe kawałki wielkości 3 cm na 4 cm. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w…
Grill
Gicz jagnięca z grila
by Romek • • 0 Comments
Składniki: 4 świeże golonki jagnięce (po ok.300 g), 1 ½ szklanki wytrawnego wermutu, 1 ½ szklanki oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po łyżeczce ostrej papryki, estragonu i bazylii, sól, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki włożyć na cztery godziny do zalewy zrobionej…
Baranina
Szynka z pieczeni baraniej
by marek • • 0 Comments
Ładną dużą pieczeń baranią zbić pałką. Wymieszać razem ćwierć funta prażonej soli, l dkg saletry, 2 dkg cukru, po łyżce przytłuczonej kolendra i jałowcu, kilka gwoździków, garść angielskiego ziela i wcierać mocno w baraninę, aż wszystka sól wejdzie. Potem włożyć ją do ciasnej miski, obłożyć cebulą i bobkowymi liśćmi, przycisnąć denkiem i kamieniem i postawić…
Baranina
Comber barani po angielsku
by marek • • 2 komentarze
Duży, gruby cąber obrać z żył i tłuszczu, wysmarować oliwą, obłożyć cebulą i włoszczyzną pokrajaną w plasterki, liściem bobkowym i korzeniem; niech tak poleży przez jeden dzień na lodzie lub w chłodnym miejscu. Godzinę przed upieczeniem cąber nasolić, potem na brytfannę włożyć sporą łyżkę świeżej frytury, a gdy się rozpali, włożyć cąber i obrumienić; następnie…