Składniki:
- 4 świeże golonki jagnięce
- 8 pomidorów
- 2 cebule
- ½ szklanki oliwy
- 4 łyżki soku cytrynowego,
- po łyżeczce kminku i bazylii,
- sól, czarny pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte pozbawione błon i tłuszczu osuszone golonki wyluzować, usunąć z powięzi, pokroić na małe kawałki wielkości 3 cm na 4 cm. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Rozgrzać olej i obsmażyć cebulę z mięsem. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Mięso wraz z cebulą i tłuszczem przełożyć do rondla, dodać pomidory, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami, podlać gorącą wodą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W miarę duszenia mieszać i uzupełniać w miarę potrzeby gorącą wodę.