Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Souvlaki

Składniki:


• około 750g jagnięciny (świetnie ją zastąpi i jest równie pyszna polędwiczka wieprzowa)
• 1/2 szklanki oliwki
• 4 duże posiekane ząbki czosnku
• wyciśniety sok z 1 cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1/4 łyżeczki ostrej papryki
• 3/4 łyżeczki soli
• 8 chlebków pita
• 1 średnia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
• 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
• sos tzatziki
• sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w sporą kostkę, włożyć do dużego plastikowego woreczka, dodać pozostałe składniki marynaty i zostawić (od czasu do czasu mieszając i przewracając) na całą noc, lub dłużej w lodówce. Następnego dnia nadziać mięso na metalowe szpadki lub patyczki (używając drewnianych patyczków należy pamiętać o zamoczeniu ich w wodzie na co najmniej 30 minut przed planowanym grillowaniem) i grillować 12-15 minut, aż będą mocno zrumienione. Można je również grillować w piekarniku (górna grzałka).
W międzyczasie zawinąć chlebki w folie i zagrzać na grillu lub w piekarniku. Kiedy mięsko jest już gotowe, zsunąć przypieczone kawałeczki na gorący chlebek, dodać kilka plastrów cebuli i pomidora (lekko posolić i popieprzyć) i bardzo spory kleks tzatziki – złożyc chlebek na pół, tworząc kanapkę i zajadać.
Można też przekroić pite i nadziać, ale chyba souvlaki lepiej smakują jedzone typowo po grecku, po prostu zawinięte w ciepły, puszysty chlebek.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

2 comments for “Souvlaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *