Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Souvlaki

Składniki:


• około 750g jagnięciny (świetnie ją zastąpi i jest równie pyszna polędwiczka wieprzowa)
• 1/2 szklanki oliwki
• 4 duże posiekane ząbki czosnku
• wyciśniety sok z 1 cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka suszonego oregano
• 1/4 łyżeczki ostrej papryki
• 3/4 łyżeczki soli
• 8 chlebków pita
• 1 średnia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
• 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
• sos tzatziki
• sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w sporą kostkę, włożyć do dużego plastikowego woreczka, dodać pozostałe składniki marynaty i zostawić (od czasu do czasu mieszając i przewracając) na całą noc, lub dłużej w lodówce. Następnego dnia nadziać mięso na metalowe szpadki lub patyczki (używając drewnianych patyczków należy pamiętać o zamoczeniu ich w wodzie na co najmniej 30 minut przed planowanym grillowaniem) i grillować 12-15 minut, aż będą mocno zrumienione. Można je również grillować w piekarniku (górna grzałka).
W międzyczasie zawinąć chlebki w folie i zagrzać na grillu lub w piekarniku. Kiedy mięsko jest już gotowe, zsunąć przypieczone kawałeczki na gorący chlebek, dodać kilka plastrów cebuli i pomidora (lekko posolić i popieprzyć) i bardzo spory kleks tzatziki – złożyc chlebek na pół, tworząc kanapkę i zajadać.
Można też przekroić pite i nadziać, ale chyba souvlaki lepiej smakują jedzone typowo po grecku, po prostu zawinięte w ciepły, puszysty chlebek.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

2 comments for “Souvlaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *