Skład:
- 1 szklanka żółtego łuskanego groszku
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością
- 1/2 kg brukwi
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/4 kg marchewki
- świeżo zmielony pieprz
- sól – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to właśnie trudne wszędzie poza Islandią, to możemy przygotować ją samemu (przepis poniżej).
Groszek wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. zagotować, dodać cebulę i tymianek. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, częściowo przykryć i mieszać od czasu do czasu. Dodać 1 kawałek mięsa do zupy. Pozostałe mięso ugotować osobno do miękkości. Pozostawić zupę gotującą się przez pół godziny.
W międzyczasie obrać warzywa i posiekać je w dużą kostkę. Wrzucić je do zupy i gotować następne 25 min., czasem mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Kiedy warzywa i mięso są miękkie, doprawić potrawę pieprzem i ewentualnie solą. Mięso wyjąć z zupy i podawać osobno.