Składniki: 1 kg jagnięciny 800 g ziemniaków 4 pomidory 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 łyżka rozmarynu Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić na kawałeczki, ziemniaki na ćwiartki a pomidory na części. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając posiekaną cebulę. Całość skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem oraz oregano. Wstawić do…
Tag: jagnięcina
Baranina
Jagnięcina w czarnych oliwkach
by Anna C • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 4 łyżki oliwy 200 g czarnych oliwek 300 ml wytrawnego czerwonego wina sól pieprz Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić w kostkę, którą skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć jagnięcinę do brytfanny, polać ½ wina i posypać posiekanymi oliwkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny.…
Baranina
Jagnięcina polana sokiem z cytryny
by Jola J • • 0 Comments
Baranina
Steki pod pierzynką cytrynowo-czosnkową
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: • 6 steków jagnięcych z kością • 1 szkl. bułki tartej • 3 łyżki oliwy z oliwek • sok i strat skórka z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka tymianku • sól • pieprz Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, tymiankiem, skórką oraz solą i pieprzem.…
Baranina
Jagnięce żeberka w porto
by Kacper • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. porto 1 łyżka masła 1 płat żeberek jagnięcych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Porto wlać do rondelka i gotować do momentu, aż pozostanie ¼ szklanki, wówczas wlać wino i dodać masło. Wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie płat żeberek pokroić na 4 części, które oprószyć solą i pieprzem…