Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jagnięce

Żeberka jagnięce z rusztu

Składniki: 1 kg żeberek jagnięcych Marynata: 6 łyżek oliwy sok z cytryny 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych listków oregano sól pieprz Sposób wykonania: Składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą ora pieprzem. Następnie żeberka pokroić na porcję i włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym…

Rumiane żeberka z jagnięciny

Składniki: 600 g żeberek jagnięcych 2 jaja 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka mąka bułka tarta tłuszcz sól Sposób wykonania: Żeberka pokrajać na mniejsze kawałki po czym lekko rozbić i natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą. Następnie obtoczyć żeberka w mące, potem w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem oraz szczyptą soli a na sam koniec w…

Pieczeń barania na kwaśno

Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…

Mięso jagnięce duszone w sosie z granatów

Składniki 1 kg mięsa jagnięcego bez kości 1 szklanka czerwonego wina 1 miąższ z owocu granatu ½ szklanki soku z owoców granatu 1 łyżka soku z cytryny kilka listków mięty olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, płytko ponacinać. Sok z granatów wymieszać z połową miąższu, dokładnie wmasować w mięso, odłożyć. Wino wymieszać z…

Keftedes*

Składniki: 50 dag mielonej jagnięciny(może być inne mięso) 1 jajko 1 ziemniak natka pietruszki sól,pieprz do smaku 1 grubo pokrojona cebula 1/2 szkl mąki olej do smazenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaka obrać,zetrzec na tartce,odlać nadmiar soku .Mięso,ziemniak,jajko,posiekaną natkę pietruszki, sól,pieprz i cebulę dokładnie wymieszać.Z masy uformować niewielkie kulki ,obtoczyćw mące.W rondelku rozgrzać taką ilość oleju ,aby…