Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 4 pęczki rzodkiewek 2 łyżki masła 1 ½ łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku szczypta tymianku sok z pomarańczy Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki umyć, pokroić na cząstki. Kurczaka umyć, pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, dodać rozdrobnione cząstki rzodkiewek, cukier, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podlać sokiem z…
Tag: indyk
Listy
Kurczak z pietruszką i selerem w śmietanie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średni ej wielkości kurczak 1 seler / około 20 dkg/ pęczek zielonej natki pietruszki 3-4 łyżki oleju 4 pomidory ½ szklanki śmietany sól, pieprz, mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka i podlać…
Listy
Kurczak duszony ze śliwkami pachnący estragonem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 20 dkg suszonych śliwek sól, pieprz do smaku szczypta estragonu 2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć rozkruszonym estragonem , osolić i włożyć w miseczce do lodówki na około ½ godziny. Śliwki namoczyć w letniej wodzie na 2-3 godziny, osączyć. Kurczaka ułożyć …
Listy
Pulpety z drobiu z tymiankiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Budyń z kurczaka Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa drobiowego ½ szklanki mleka 2 małe czerstwe bułki 2 jajka 1 białko ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki masła szczypta kolendry sól, pieprz do smaku natka posiekanej zielonej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 2 łyżeczki oleju Sposób przyrządzenia: Do mielonego mięsa drobiowego dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną…