
Składniki:
- 4 twarde jabłka
- cukier
- rodzynki
- konfitury z wiśni
- 4 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- starta skórka z cytryny
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
Składniki: 10 dag tłustego twarożku 1 żółtko1 łyżka rodzynek 1 łyżka obranych migdałów 1 łyżka miodu 1 łyżka rumu 4 duże jabłka Sposób przyrządzenia: Twarożek wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie przebijając jabłek na wylot. Napełnić masą serową, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i piec około 30 minut w temperaturze 225…
Składniki: 1 szklanka przecieru brzoskwiniowego 4 łyżeczki soku cytrynowego 2 białka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rozpuścić żelatynę. Szklankę wody zagotować z cukrem, połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny i przecier brzoskwiniowy, odstawić do schłodzenia. Z białek ubić sztywną pianę, po trochę dodawać wystudzoną masę,…
Składniki: 25 dkg gorzkiej czekolady ¼ litra śmietany 2 łyżki rumu 1 torebka cukru waniliowego Do dekoracji: kakao starta czekolada cukier puder Sposób przyrządzenia: Zagotować śmietanę, wrzucić połamane kawałki czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, krótko gotować, przykryć, i zostawić do wystygnięcia. Zagrzać czekoladę w gorącej kąpieli, stale mieszając, aż stanie się płynna. Dodać rum i…
Składniki: 30 dkg cukru 4 jajka ¾ litra mleka laska wanilii 2 łyżki skrobi kukurydzianej sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Z laski wanilii wydłubać miąższ. Zagotować mleko z wanilią i połową cukru. Żółtka zmiksować ze skrobią kukurydzianą, nadal mieszać, wlewając powoli gorące mleko. Powoli podgrzewać, mieszając na najmniejszym ogniu, aż masa zgęstnieje/nie gotować/. Krem przestudzić,…