Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brzoskwiniowa galaretka deser Iwony

Składniki:

  • 1 szklanka przecieru brzoskwiniowego
  • 4 łyżeczki soku cytrynowego
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:

    Rozpuścić żelatynę. Szklankę wody zagotować z cukrem, połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny i przecier brzoskwiniowy, odstawić do schłodzenia. Z białek ubić sztywną pianę, po trochę dodawać wystudzoną masę, delikatnie wymieszać. Całość przelać do płaskiego, prostokątnego naczynia, włożyć do lodówki. Po zastygnięciu pokroić galaretkę w romby o boku około 2,5 cm i podawać ozdobione w suchej galaretce porzeczkowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *