Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dla

Jabłka zapiekane z serkiem i bakaliami Iwony

Składniki: 10 dag tłustego twarożku 1 żółtko1 łyżka rodzynek 1 łyżka obranych migdałów 1 łyżka miodu 1 łyżka rumu 4 duże jabłka Sposób przyrządzenia: Twarożek wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie przebijając jabłek na wylot. Napełnić masą serową, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i piec około 30 minut w temperaturze 225…

Brzoskwiniowa galaretka deser Iwony

Składniki: 1 szklanka przecieru brzoskwiniowego 4 łyżeczki soku cytrynowego 2 białka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rozpuścić żelatynę. Szklankę wody zagotować z cukrem, połączyć z żelatyną, dodać sok z cytryny i przecier brzoskwiniowy, odstawić do schłodzenia. Z białek ubić sztywną pianę, po trochę dodawać wystudzoną masę,…

Czekoladowe kulki Iwony

Składniki: 25 dkg gorzkiej czekolady ¼ litra śmietany 2 łyżki rumu 1 torebka cukru waniliowego Do dekoracji: kakao starta czekolada cukier puder Sposób przyrządzenia: Zagotować śmietanę, wrzucić połamane kawałki czekolady, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, krótko gotować, przykryć, i zostawić do wystygnięcia. Zagrzać czekoladę w gorącej kąpieli, stale mieszając, aż stanie się płynna. Dodać rum i…

Waniliowy deser Iwony

Składniki: 30 dkg cukru 4 jajka ¾ litra mleka laska wanilii 2 łyżki skrobi kukurydzianej sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Z laski wanilii wydłubać miąższ. Zagotować mleko z wanilią i połową cukru. Żółtka zmiksować ze skrobią kukurydzianą, nadal  mieszać, wlewając powoli gorące mleko. Powoli podgrzewać, mieszając na najmniejszym ogniu, aż masa zgęstnieje/nie gotować/. Krem przestudzić,…