Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzyby

Koźlaki apertyzowane

Składniki: 1 kg kożlaków 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać  w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…

Wstążki z polędwicą i grzybami

Składniki: 40 dag makaronu 2 łyżki masła 1 polędwiczka wieprzowa 4 grzyby ½ papryki 2 cebulki dymki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka listków mięty 1 szkl bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso pokrojone w paseczki. Wówczas dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną paprykę oraz grzyby. Doprawić do smaku…

Borowiki apertyzowane

Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiary puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać  w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…