Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl octu winnego 1 cebula kilka ziarenek białego pieprzu 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Rydze dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie przełożyć je do rondla. Dodać pokrojona w plastry cebule oraz sól do smaku. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zdjąć…
Tag: grzyby
Porady i Ciekawostki
Koźlaki apertyzowane
by Marzena Duraj • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kożlaków 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…
Porady i Ciekawostki
Wstążki z polędwicą i grzybami
by Anka Glinka • • 0 Comments
Składniki: 40 dag makaronu 2 łyżki masła 1 polędwiczka wieprzowa 4 grzyby ½ papryki 2 cebulki dymki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka listków mięty 1 szkl bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso pokrojone w paseczki. Wówczas dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną paprykę oraz grzyby. Doprawić do smaku…
Porady i Ciekawostki
Borowiki apertyzowane
by Dominika Stach • • 0 Comments
Składniki: 1 kg borowików 10 dag soli Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą. Odstawić na bok na 24 godziny. Po tym czasie odsączyć z nadmiary puszczonego soku i przełożyć grzyby do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Natomiast przed…
Porady i Ciekawostki
Masło grzybowe Tomasza
by Tomasz Zwierzchowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kurek 1/3 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka masła ½ kostki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i przesmażyć na łyżce rozgrzanego masła. Wówczas dodać do niej drobno posiekane grzyby. Wymieszać i zalać winem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i nadal trzymać…