Składniki: 50 dkg oczyszczonych, pokrojonych w grube plastry pieczarek 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej szalotki 2 oczyszczone z nasion papryczki chili pokrojone w paski kilka plasterków imbiru 5 pokrojonych ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ½ łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać szalotki i…
Tag: grzybowy
Listy
Sos warzywno grzybowy do makaronu
by Beata Bulska • • 0 Comments
Składniki: 1 czerwona papryka 1 duża cebula ½ cukinii 2 duże pieczarki 40 dkg pokrojonych pomidorów konserwowanych 2 żąbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz, zioła Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodaj obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczoną, pokrojoną grubo paprykę, pokrojoną w plastry cukinię…
Listy
Pieczone w foli ziemniaki z fasolą i pieczarkami
by Izabella Grądziel • • 0 Comments
Listy
Makaron muszelki w sosie pieczarkowo śmietanowym
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg makaronu muszelki 30 dkg pieczarek 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 łyżki tartego żółtego sera sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, podgrzewać kilka minut mieszając.…
Sosy grzybowe
Majonezowy sos z grzybkami marynowanymi
by Przemysław • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl. majonezu ½ szkl, marynowanych grzybów 1 jabłko Sposób wykonania: Jabłka przekroić na połówki a potem pokroić w plasterki. Następnie grzyby posiekać i wymieszać razem z jabłkiem i majonezem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Przemysława