Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowa

Sałatka z solonych grzybów*

Składniki: 300g grzybów solonych lub marynowanych 3 kartofle ugotowane w mundurkach 1 cebula 4 pomidory 150g korniszonów 3 jaja ugotowane na twardo 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki kminku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski.…

Zupa borowikowa

Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Borowiki – 0,5 kg Esencjonalny bulion – 1 l Śmietana kremówka – 0,5 l Cebula – 2 szt. Czosnek – 2 ząbki Świeży majeranek, szałwia, pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i pokrojone grzyby podsmażyć w garnku z cebulą, dodać bulion i gotować około 20 minut. Do zupy dodać…

Sałatka grzybowa z roszponką

Składniki: • 4 łyżki białej fasoli (ze słoika) • 4 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżeczki ziarenek anyżu • 3 łyżki octu balsamico • 1 łyżeczka cukru • 1 czerwona cebula • 150 g roszponki • 200 g kurek • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę przełożyć na sitko, opłukać i dokładnie osączyć. Chwilę podgrzewać…

Grzyby podpieńki

Pokazują się dopiero w późnej jesieni, gdy już niema innych grzybów. Rosną całymi gromadami pod pniami spróchniałych drzew po kilkanaście razem. Są bardzo smaczne, przyrządzone w następujący sposób: obrać same młode czapeczki, wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, a gdy w niej się parę razy zagotują, odcedzić, posolić, opieprzyć i dusić na maśle z cebulką. Przed wydaniem,…