Wybrać większe czapeczki grzybów suszonych, namoczyć je w wilję dnia w mleku, a nazajutrz odcisnąwszy ugotować na wodzie. Wiele grzybów, tyle obranych kartofli pokrajać w talarki i sparzyć wrzącą wodą, potem układać w radiu naprzemian kartofle i grzyby, przesypując usiekaną cebulę, opieprzyć, posolić, a włożywszy łyżkę masła, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewając smakiem…
Tag: grzybowa
Grzyby
Budyń z grzybów
by marek • • 0 Comments
Uszatkować drobno głęboki talerz grzybów, posolić, opieprzyć, udusić je z cebulką na maśle, dodawszy w końcu dwie łyżki śmietany. Osobno rozbić pół litra mleka z dwiema kopiatymi łyżkami mąki, wlać do rozpuszczonego masła (duża łyżka) do rondelka i mieszać na ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje i zacznie od dna odstawać. Wtedy go zdjąć z…
Grzyby
Grzyby szatkowane, suszone, jak świeże
by marek • • 0 Comments
W lecie gdy dużo świeżych grzybów, można zrobić łatwo zapas na zimę. Uszatkować drobno czapeczki młodych grzybków nie płucząc ich w wodzie, rozsypać je na desce lub wieku od pudła i ususzyć na słońcu. Potem złożyć do torby i trzymać w suchym miejscu. Przed użyciem wypłukać, namoczyć w wilję dnia wiele potrzeba w mleku, a…
Surówki
Surówka z pieczarkami
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki, • 8 – 10 pieczarek pokrojonych w cienkie półplasterki, • sporo posiekanej natki, • sok z cytryny, • extra virgin oliwa dobrej marki, • sól, • pieprz do smaku, • liście sałaty. Wykonanie : Dobrze wymieszać oliwę z sokiem, solą i pieprzem. Wymieszane pomidory…