Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gruszki

Gruszki w białym winie 2

Składniki: • 6 gruszek • 100 g cukru • 1 cytryna • 8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego • butelka białego wina • 2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: Obrać gruszki, zostawiając ogonki, zagotować w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanilią, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Ułożyć gruszki w pucharkach. Sok, w którym…

Pikantne gruszki

Składniki: 1 kg dojrzałych, twardych gruszek 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina 1 cytryna 5 szklanek czerwonego octu winnego 1 szklanka cukru 25 dag miodu ziarna czarnego pieprzu gożdziki ziele angielskie cynamon liście laurowe Wykonanie: Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i…

Strudel wiedeński.

Składniki: Ciasto: 250 g makie 3 łyżki oleju sól, cukier mąka do podsypania Nadzienie: 700 g porzeczek 500 g gruszek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 200 g biszkoptów 2 łyżki cukru 1 łyżka stopionego masła 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać, dodać 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, po szczypcie soli i…

Borówki do mięsa z gruszkami i jabłkami 2

Skład: 2 kg borówek 1 kg twardych gruszek 1 kg jabłek (antonówki) 4 szklanki cukru     Sposób wykonania: Jabłka obrać i poszatkować, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować na wolnym ogniu na przecier. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop. Gruszki obrać, usunąć gniazda i wrzucić połówki na wrzący syrop,…