Składniki:
- polędwica wieprzowa 1/2 kg
- chilli w proszku 1 łyżeczka
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- kminek 1/4 łyżeczki
- olej 1/4 szklanki
- czosnek 4 ząbki
- pieprz
- sól
Składniki: boczek surowy 10 plastrów cienkich olej 1/2 szklanki czosnek 3 ząbki rozmaryn majeranek tymianek oregano sól pieprz Sposób przyrządzenia: Boczek należy oprószyć solą i pieprzem. Do miseczki należy włożyć posiekany bardzo drobno czosnek, wszystkie zioła i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną bejcą należy smarować plastry boczku, po posmarowaniu należy włożyć boczek do lodówki…
Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji Składniki: • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny • 2 cebule • 3 ząbki czosnku • Kilka łyżeczek oliwy • łyżeczka natki pietruszki • ½ łyżeczki tymianku • ½ łyżeczki oregano • Łyżeczka czarnego pieprzu • Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili…
Ćevapčići – Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji Składniki: • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny • 2 cebule• 3 ząbki czosnku• Kilka łyżeczek oliwy• łyżeczka natki pietruszki• ½ łyżeczki tymianku• ½ łyżeczki oregano• Łyżeczka czarnego pieprzu• Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili• 1 i ½ łyżeczki papryki•…
Składniki : 2 plastry schabu ( może być wołowina jak ktoś lubi ) 0,5 puszki piwa jasnego czosnek sol pieprz Sposób wykonania: Mięso lekko rozbijamy, i doprawiamy, z folii aluminiowej robimy kieszonki, wkładamy tam schab i wlewamy trochę piwa, zamykamy i pieczemy na grillu. Można podawać z mieszanka warzyw – do takiej samej sakiewki wkładamy…