Składniki: 4 główki czerwonej cykorii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię przekroić na ćwiartki po czym skropić je oliwą i sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie kłaść cykorię na rozgrzanym grillu i piec około 2 minut z każdej strony. Podawać z cząsteczkami cytryny. Cykorię można upiec…
Tag: grillowane
Listy
Miecznik po japońsku z grilla
by Sylwia Młynarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 steki z miecznika ½ szkl sosu tamari ½ szkl wody łyżka sherry łyżka startego świeżego imbiru ½ szkl zielonej cebulki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki octu winnego z jabłek 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Do miseczki wlać sos tamari, wodę oraz sherry. Wrzucić starty imbir, posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty…
Listy
Papryka z grilla na zimno
by Kalina Sobczak • • 0 Comments
Składniki: 3 papryki 10 dag sera feta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę smażyć na grillu do momentu, aż stanie się zupełnie czarna, wówczas przełożyć ją do woreczka foliowego i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy papryka ostygnie obrać ją ze skórki,…
Listy
Marynata do grillowanych mięs
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziarna sezamowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Sos sojowy wymieszać z cukrem. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna sezamowe oraz olej sezamowy. Całość wymieszać, dodając jeszcze posiekany kandyzowany imbir oraz pieprz.…
Listy
Marynata dla marchewek pieczonych na grillu
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta czarnego pieprzu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z miodem. Dodać jasny sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku pieprzem. Do powstałej marynaty włożyć marchewki i odstawić na 1 godzinę.