Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grillowane

Marynata z fasoli do grillowanego łososia

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka posiekanego  imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy. Następnie dodać do niej posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Dodać jeszcze 2 łyżki…

Marynata do warzyw z grilla

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany  tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…

Azjatycka marynata do grillowanego mięsa z drobiu

Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wódki sake lub mirin 2 łyżki brązowego cukru 2 ząbki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Pikantna marynata do mięs z grilla z sosem sojowym i octem balsamicznym

Składniki: ¼ szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki płatków chili 1 zgnieciony w prasce ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Ośmiornica w sosie czosnkowo paprykowym

Składniki: 1 kg zamrożonych ramion ośmiornicy ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarny pieprz 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 4 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: W moździerzu utrzeć sól, pieprz, paprykę i czosnek z 2 łyżkami oleju. Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice,…