Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grillowane

Ośmiornica z grilla czosnkiem pachnąca

Składniki: 1 duża sprawiona ośmiornica sól, pieprz Marynata: 5 drobno posiekanych ząbków czosnku ½ szklanki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 1 łyżka posiekanego oregano 1 szklanka czerwonego octu winnego 1 łyżka wódki anyżówki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Wcześniej zamrożone lub mocno stłuczone części ośmiornicy zalać marynatą, odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Obsączyć…

Kaszanka z czosnkiem i jabłkami Iwony

Składniki: 8 szt. kaszanki 4 średnie kwaśne jabłka 16 ząbków czosnku 4 średnie cebule szczypta majeranku pieprz ziołowy olej Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i pokroić w plastry, jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Folię aluminiowa podzielić na 8 kawałków, posmarować olejem, ułożyć porcje kaszanki, ćwiartki jabłek, plastry cebuli i po 2…

Marynata do mięs z grilla Iwony

Składniki: 1 średnia pokrojona w krążki cebula 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 7 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.…

Marynata do ryb z grilla Iwony

Składniki: 1 duża cebula pokrojona w krążki ¼ litra białego wina 1/8 litra sosu sojowego 1 przeciśnięty  przez praskę czosnek 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayenne Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i  przyprawić kawałki ryb, odczekać 2 godziny w chłodnym miejscu i po osączeniu grillować.

Owocowe szaszłyki Iwony

Składniki: ½ ananasa 1 owoc mango 10 dkg truskawek 1 puszka mandarynek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Mango umyć przekroić  na pół, usunąć pestkę, owoc obrać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać , osączyć na sicie i przekroić na połówki. Mandarynki osączyć  z zalewy. Owoce na przemian nabijać na…