Składniki: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego oregano 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 łyżka startej skórki cytryny 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać. Przyprawa może być przechowywana przez dłuższy czas w lodówce.
Tag: grecja
Fasola
Fasolka po grecku
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. fasoli Jaś cebula puszka koncentratu pomidorowego 30 dag. pomidorów 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz ostra papryka w proszku 40 ml.oliwy Przygotowanie: Namoczoną przez noc fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki i posiekać. Rozgrzać oliwę i na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory, utarty czosnek,…
Porady i Ciekawostki
Pokaż mi swój talerz, a powiem Ci czy jesteś Grekiem!
by Monika Perska • • 0 Comments
Od trzech lat mieszkam w Grecji. W ciągu tych długich miesięcy zdążyłam się przyzwyczaić do natury tubylców i poczuć się swojsko i na tyle swobodnie, by zacząć przyglądać się z ciekawością greckiemu stylowi życia. Jednak ciągle jeszcze wielką zagadką i fascynacją jest dla mnie ich stosunek do jedzenia. Dla Greka nie istnieje śniadanie. Jego pierwszy…
Grecja
Horatiki-sałatka wiejska
by marek • • 4 komentarze
Skład: – 3 pomidory– 1 ogórek– 1 cebula– 2 zielone papryki– 200 gramów czarnych oliwek (15 szt.)– 180 sera feta– 100 ml oliwy– 2 łyżki octu winnego– sól, pieprz, oregano Sposób wykonania: 1. Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę pokroić w plastry2. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i wymieszać.3.…
Grecja
Dolmades-gołąbki w winogronowych liściach
by marek • • 0 Comments
-Skład: – 50 świeżych liści winorośli– 400 g ryżu– 100 ml oleju– 2 cebule– 1 pęczek dymki– 1 łyżka mięty– 2 łyżki siekanego koperku– 2 łyżki zielonej pietruszki– sok z dużej cytryny– sól, pieprz, Sposób wykonania: 1. Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. 2. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe…